Krisis 40 jaar

Veertig jaar universitaire filosofie in Nederland: van pluralisme naar 'normal philosophy'

Auteurs

  • Karen Vintges University of Amsterdam

DOI:

https://doi.org/10.21827/krisis.40.1.36964

Trefwoorden:

Normal philosophy, Critical philosophy, Identity politics, Right- and lift-wing populism, The journal Krisis, (History of) philosophy in the Netherlands

Samenvatting

De academische filosofie in Nederland kenmerkte zich lange tijd door een pluralisme van – geïmporteerde – stromingen. De laatste decennia heeft zich echter een ‘normal philosophy’ uitontwikkeld, in Kuhniaanse zin, die gericht is op het systematisch oplossen van een ethisch, politiek of sociaal probleem of dilemma via rationeel-normatieve argumentatie. Anders dan geclaimd gaat het hier niet om een denken ‘beyond the analytic-continental divide’ in de vorm van een vruchtbare synthese, maar om een subsumptie van continentaalfilosofische thema's en concepten onder de analytische traditie. De in potentie kritische strekking van de continentale filosofie dreigt door deze subsumptie te worden ‘opgelost’. De nieuwe ‘normal philosophy’ met haar nadruk op rationeel-normatieve argumentatie, riskeert uit te monden in een staatsfilosofie die aansluit op bestaande beleidsvragen, zonder daarbij oog te hebben voor systemische en structurele machtsongelijkheden. Het tijdschrift Krisis moet – in overeenstemming met zijn oorspronkelijke uitgangspunten – de meer dan ooit nodige kritische filosofische reflectie leveren, op systemische, meervoudige vormen van achterstelling en onderdrukking – pace de huidige links- en rechts-populistische aanvallen op identiteitspolitiek.

Gepubliceerd

2020-12-11

Citeerhulp

Vintges, Karen. 2020. “Veertig Jaar Universitaire Filosofie in Nederland: Van Pluralisme Naar ’normal philosophy’”. Krisis | Tijdschrift Voor Hedendaagse Filosofie 40 (1):9-25. https://doi.org/10.21827/krisis.40.1.36964.

Nummer

Sectie

Krisis 40 jaar

Meestgelezen artikels van dezelfde auteur(s)

1 2 > >>